Cøliaki

Torbjørn fikk diagnosen cøliaki i februar 2005. Torbjørn kan bare spise naturlig glutenfri mat, dvs. mat helt uten spor av gluten. Maten kan ikke inneholde hvetestivelse.

Hva er cøliaki ?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Normalt har slimhinnen i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere. Disse kalles tarmtotter. De som lider av cøliaki (cøliakere), og ennå ikke har fått behandling, har ødelagte tarmtotter. Normale tarmtotter er dekket av tallrike høyt spesialiserte epitelceller, som bidrar til at næringsstoffene i føden brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse spesialiserte cellefunksjoner, og evnen til å suge opp næringsstoffer nedsettes. Karbohydrater, proteiner og fett suges derfor opp dårligere enn normalt, og det kan oppstå mangel på vitaminer, jern og kalsium.

Cøliaki fremkalles av gluten. Dette er en proteinforbindelse som finnes i hvete, rug, og bygg. Når gluten kommer ned i tarmen, fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker og tarmtottene skades.

Cøliaki behandles med livslang glutenfri kost. Når det stoff som utløser sykdommen fjernes, heles tynntarmsslimhinnen fullstendig. Diettbehandlet cøliaki må regnes som ufarlig tilstand med svært gode utsikter til å holde seg frisk. Så lenge man holder streng diett, vil det ikke komme tilbakefall av sykdommen.Bildet viser bakst av naturlig glutenfrie boller. Nam-nam..!

Linker:

Norsk Cøliakiforening (NCF)

Glutenfri.org

Cøliakisiden

Celiko

Celiakia Stowarzyszenia

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Tilbake til startsiden